Loops

domena pravoga znalca

Što je loops?

Loops je platforma za učenje namijenjena prvenstveno učenicima srednjih škola u svrhu učenja osnova programiranja, tj. predmeta koji se u obrazovnim sistemima engleskog govornog područja naziva «CS» ili Computer Science». Jednostavnim rječnikom, to je nastavni program računalnog programiranja zamišljen u 4 modula po 70 nastavnih sati, ali dostupnih online.

Cilj svakog modula je ovladavanje programerskim znanjima pute rada na virtualnim pokusima iz fizike, kemije i drugih STEM predmeta.

 

Tko se može prijaviti na loops?

Svi učenici u sustavu redovitog obrazovanja u RH mogu putem svog nastavnika informatike zatražiti pristup na platformu loops slanjem službenog zahtijeva za pristup dostupnog na loops.hr/pristup.

 

Što je zapravo Computer science?

Objasnimo prvo što je Informatika koja se uči u hrvatskim školama:

Pojednostavljeno, informatika se bavi uporabom programa koje je netko napravio. CS se s druge strane bavi stvaranjem tih istih programa i aplikacija. Ono što je osnova CS-a su algoritam, petlja i kod- i to je ono što ćete učiti u predmetima ICT Znanstveni laboratorij.

 

Zašto učiti programirati?

One koji su se interesirali za CS su se nekada stereotipno doživljavali kao štreberi ali u današnjem gospodarstvu, vješti programeri su ne samo cijenjeni, već i iznimno dobro plaćeni. Odabir karijere vezane uz CS definitivno vas priprema se za visoko plaćeni posao nakon izlaska na tržište rada.

Zašto je računalno razmišljanje tako važno? Jer nam omogućava rješavanje problema te shvatiti snagu i granice čovjeka i stroja inteligencije.

Oni učenici koji nauče računalno razmišljati bit će bolje pripremljeni za današnji svijet i budućnost.. Znanja koja se stječu u ovom predmetu se primjenjuju za razumijevanje stvarnih sustava i stvaranje svrhovitih proizvoda. Ova kombinacija načela, prakse i izuma čini CS izuzetno korisnim ali i kreativnim predmetom koji će učenicima dati veće šanse za uspjeh u današnjem svijetu.

 

Pristup platformi loops i njenim sadržajima koji se odnose na fakultativni modul “ICT znanstveni laboratorij” otvoren je svim školama u RH uz registraciju putem ovog obrasca.