Loops

domena pravoga znalca

Konferencije

Konferencija: „Evolucija obrazovanja upotrebom IKT-a“

Konferencija pod nazivom „Evolucija obrazovanja upotrebom IKT-a“ održala se 07. listopada 2016. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu.

Ovdje možete preuzeti program konferencije: PDF download

Konferencija “Poticanje djece i mladih na odabir STEM i ICT područja”

Konferencija pod nazivom “Poticanje djece i mladih na odabir STEM i ICT područja” održala se 08. lipnja 2016. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Ovdje možete preuzeti program konferencije: PDF download

„Poticanje djece i mladih na odabir STEM i ICT područja kao vlastitog područja zanimanja” naziv je konferencije u organizaciji Gaudeamusa, prve privatne srednje škole u Osijeku s pravom javnosti, čija će reforma kurikuluma povećati broj upisane djece na medicinske, elektrotehničke i informatičke fakultete.
Projekt će pridonijeti povećanju broja učenika koji upisuju fakultete iz STEM i ICT područja izradom modernog i ciljanog programa fakultativnih predmeta modula „ICT znanstveni laboratorij”, a čija je osnova provedba edukacije učenika, temeljene na ishodima učenja u području informatičko-komunikacijske tehnologije i prirodnih znanosti, na moderan i učenicima prilagođen način.

Službeno je lansirana platforma www.loops.hr, a stručni suradnici konferencije bili su: Ivica Zelić, prof., dr. sc. Tomislav Jakopec, Dragan Šupe, prof., Gordana Beissmann, prof., Blanka Mihaljević, prof., dr. sc. Milan Puvača i asistentica s FFOS-a Sanja Simel.

Gallery Wordpress

Ovdje možete preuzeti rezultate sa konferencije:

1ICT uvod u projekt – IZ – ppt PDF download2ICT učinci projekta – DS – ppt PDF download

3ICT kurikulumi – TJ PDF download

4ICT platforma – MP PDF download

Konferencija “Evolucija obrazovanja upotrebom IKT-a”

Poštovani,

Danas, 07.10.2016. u prostorijama HGK u Splitu održana je završna konferencija projekta «ICT znanstveni laboratorij» proveden u partnerstvu gimnazija Gaudeamus – Osijek, Pitagora Split i Filozofskog fakulteta Osijek.

Sam projekt temeljen je na inovacijama u učenju, otvorenoj platformi za učenje na daljinu i potpuno novim pristupom predmetima matematike, informatike, fizike, biologije, kemije i dr. Predmeti inače deklarirani kao teški i komplicirani, igrama, motivacijom i informacijskim pristupom te danas sveprisutnom informatičkom i mobilnom tehnologijom približeni su i dostupni svakom korisniku.

Preveliki jaz između tržišno potrebnih zanimanja i ukoričenog, krutog i zatvorenog sustava obrazovanja, u onom trenutku kada se prepozna i izmijeni, već bi trebalo anticipirati nova zanimanja i potrebe te krenuti u novu doradu kurikuluma. Upravo takva prilagodba brža je kod privatnih škola i institucija koji programe moraju temeljiti na tržišnim potrebama i tako konkurirati općem sustavu što ih nameće kao lidera u donošenju novih rješenja. Jedan takav kvalitetan spoj prepoznat je u projektu ICT znanstveni laboratorij i financiran iz fonda ESF (Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013). Kroz projekt su napravljeni kompletni setovi digitalnih udžbenika, dostupni svim učenicima u sustavu obrazovanja RH.

Znanstveni laboratorij je baza podataka sa otvorenom platformom na kojem su organizirani predmeti kao učenički projekti u praktičnoj nastavi ICT-a sa stvaranjem STEM sadržaja. Ovakav način rada je inovativan jer se kroz usvajanje sadržaja dostižu znanje i vještine jednostavnih web developera. Učenici rade na konkretnim projektima stvaranja virtualnih laboratorija iskoristivih u nastavi fizike, biologije, kemije i drugih STEM predmeta

Protokolarni dio, u ime domaćina otvorila je predsjednica HGK Split Katija Buličić, oduševljeno pozdravivši skup od 70-ak mladih ljudi, pretežno učenika i nastavnika srednjih škola, i naglasivši kako je komora zbog njih jer su jedini garancija da nas čeka bolje sutra.

Tomislav Đonlić, pročelnik za društvene djelatnosti SDŽ ispred županije i sam je istaknuo značaj i podršku ovakvim projektima, naglašavajući znatne i rapidne promjene u obrazovanju koje svi moraju pratiti, te iskrenim čestitkama projektnom voditelju Ivici Zeliću i cijelom timu otvorio stručnu konferenciju.

Projektni tim i metodologiju izrade predstavio je i moderirao Ivica Zelić, voditelj projekta ispred gimnazije Gaudeamus Osijek, stručni dio dr.sc Tomislav Jakopec s Filozofskog fakulteta u Osijeku, dok je Dragan Šupe iz jezične gimnazije Pitagora Split kao pravi profesor engleskog tipičnim prevoditeljskim jezikom približio pomalo preplašenom auditoriju ovaj spoj između teoretskog programskog jezika i praktičnog rada na platformi.

Vlasnik tvrtke Ofir do.o. dr.sc. Milan Puvača prateći upute partnera projekta kreirao je i pustio u rad platformu loops, na kojoj se svi navedeni sadržaji provode.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava na kojoj se detaljno prošlo kroz samu platformu te odgovorilo na sva pitanja oko praktične primjene iste ne samo u redovnom osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, nego i dodatnim oblicima cjeloživotnog učenja i usavršavanja u IT vještinama. Posebno je raspravio pridonio nadahnuti mladi profesor s Umjetničke akademije u Splitu, Veljko Popović, koji je mladima poručio da žive u uzbudljivom vremenu koje otvara mnoge mogućnosti.

Pratite nas i dalje na www.loops.hr

Gallery Wordpress
Ovdje možete preuzeti rezultate sa konferencije: PDF download